ဟင္းေပါင္း - ဟင္းေကာင္း (၀န္းသို)

ကၽြန္မတို႔ ၀န္းသိုၿမိဳ႕နယ္ အပါအ၀င္ ကသာခရုိင္ (၇)ၿမိဳ႕နယ္ (ေကာ္လင္း၊ ၀န္းသို၊ ပင္လည္ဘူး၊ ဗန္းေမာက္၊ကသာ၊ထီးခ်ိဳင့္၊အင္းေတာ္) ကေန ျမန္မာျပည္အထက္ပုိင္းတစ္ေက်ာဟာ ဒီဟင္းေပါင္းကို စားၾကပါတယ္။ တျခားေဒသမွာ ဟင္းေပါင္းလုိ႕ ေျပာရင္ ကၽြန္မတို႕လို႕ မုန္နစ္ (ဆန္မုန္႕) နဲ႕ ေပါင္းတာမ်ိဳးကို မေခၚပဲ ဟင္းအမည္ေတြ ကိုေပါင္းထည့္တာ (အမ်ားအားျဖင့္ .ဘုန္းႀကီးေကာ်င္းေတြမွာ ဆြမ္းဟင္းေတြအကုန္ကို ေပါင္းထည့္တာကို ေခၚၾကပါသတဲ့။)
       ကၽြန္မ တို႔ ၀န္းသို ေဒသမွာေတာ့ ဟင္းေပါင္း၊ ဟင္းေလွာ္၊ အုန္း (မီးအုန္း)၊ ကင္(မီးကင္)၊ ငါးက်ည္သိပ္ (ငါးပိက်ည္ေတာက္) စတာေတြဟာ ေဒသစာ ေခၚ ရိုးရာ ဟင္းေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဟင္းေပါငး္ကေတာ့ ဟင္းေပါင္း ဟင္းေကာင္းလို႕ေတာင္ ေျပာရတယ္ အလွဴ မဂၤလာ ေဆာင္ အႀကိဳေန႕ မွာေကၽြးေလးရွိသလို အိမ္ေတြမွာလည္း ရုိုးရာဟင္းတစ္ခြက္အေနနဲ႔ (၁၂) ရာသီ ပတ္လံုး ေပါင္းစားၾကပါတယ္။
      ဟင္းေပါင္းဆိုရာမွာ အရြက္ေတြလည္း ေပါင္းစားတယ္၊ အသီးအႏွံေတြလည္း ေပါင္းစားတယ္၊ မိႈအမ်ိဳးမ်ိဳးလည္း ေပါင္းစားတယ္၊ အသားအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုလည္း ေပါင္းစားၾကပါတယ္။
      အရြက္မွာဆုိရင္ (မုန္႕ညွင္း၊ ဆူးပုတ္၊ ပိန္းရြက္၊ ျမင္းခြာ၊ ဖရံု/ဗူးရြက္၊ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္၊ မရိုးရြက္၊ ဟင္းသီတံရြက္၊ တင္ေကာက္၊ မုန္႕ညွင္းငါးရြက္၊ ေတာင္ယာပန္းရြက္၊ စသျဖင့္ အရြက္ အမ်ိဳးအစား အမ်ားႀကီး ရွိပါတယ္။)
       အသီးမွာဆိုရင္လည္း အသီးအကင္း၊ အႏုေလးေတြကိုေပါင္းပါတယ္။ မိႈဆိုရင္ေတာ့ တုံးမွာ ေပါက္တဲ့ မိႈေတြကို အမ်ားအားျဖင့္ ေပါင္းစားေလ့ရွိပါတယ္။
ဟင္းေပါင္းကို အရြက္ခ်ည္းသီးသန္႕ဆိုရင္ ဒီအတုိင္း ေပါင္းေခာ်င္ထဲထည့္ေပါင္းလုိက္ပါတယ္။
အသားတို႕ ၊ မိႈတို႕ ၊ ကင္ပြန္းခ်ဥ္တို႕  တုိ႕ဆိုရင္ေတာ့ ဖက္ေလးနဲ႕ ေသခ်ာထုတ္ၿပီး ေပါင္းေခ်ာင္ထဲ ထည့္ေပါင္းပါတယ္။ အဲ့ဒီထဲမွာ သီးသန္႕ ဆန္မုန္႕၊ ငပိေလးနည္းနည္း၊ ဆီေလးနည္းနည္း၊ အခ်ိဳမုန္႕ေလးနည္းနည္း နဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ ေလးေတြ အန႕႔ံေမႊးေအာင္ထည့္လုိက္ပါတယ္။
အသီးအရြက္ အစံုေပါင္း (မိႈ္၊ ပိႏၷဲသီး၊ ဆူးပုတ္) စတာေတြ ေရာေပါင္းလုိက္ရင္ေတာ့ ဟင္းရြက္စံုေပါင္း ျဖစ္သြားပါတယ္။
    ေပါငး္အိုးဆိုတာကလည္း သီးသန္႕႔ရွိပါတယ္။ ေပါင္းေခ်ာင္ရယ္၊ ေအာက္က ေရေႏြးေငြ႕ထည့္တဲ့ ေပါင္းအိုုးရယ္၊ ပီးရင္ အဲ့ဒီေရေနြးေငြ႕ေတြ အျပင္မထြက္ေအာင္ ေပါင္းခါးစည္းေပးရပါတယ္။ အဖုန္းေလးလည္း ဖုန္းထားရတာေပါ့။ ၿပီးရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပန္ေထြေဖ်ာ္ေလးနဲ႔ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္။
   ဟင္းေပါင္းဆိုတာ ကၽြန္မတို႕  ေဒသခံေတြအတြက္ေတာ့ ဘယ္ေတာ့မွ မေမ့ေပ်ာက္သြား၊ မရိုးသြားႏုိင္တဲ့ ရိုး္ရာ ဟင္းတစ္ခြက္ပါပဲ။
   ကၽြန္မဆုိရင္ ကိုယ့္ေဒသအျပင္ တစ္ျခား ေနရာကို မေရာက္ဖူးတုန္းကဆိုရင္ ဒါႀကီးက အထူးအဆန္းႀကီးလုိ႕ မထင္ပါဘူး။ တျခားေနရာေတြေရာက္လုိ႕ ကိုယ္ေျပာမွ အထူးအဆန္္းႀကီး ျဖစ္ေနပါတယ္။ အဲ့ဒီေတာ့မွ ဒါေလးေတြကို တန္ဖို႕ထားရမွန္း တန္ဖိုးတက္ေအာင္ လုပ္ရမွန္း ကၽြန္မ ခံစားမိလာတာပါ။ ဒီလုိပဲ ကၽြန္မတုိ႕  ဘိုးဘြားေတြ ဟင္းေပါင္းကို စားခဲ့တယ္၊ စားၾကတယ္၊ စားၾကဦးမွာပါ။ 
အစားအေသာက္ဆိုတာ ေမြးကတည္း ငယ္ငယ္ကတည္းက စားလာတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြ နဲ႔ စြဲလာတဲ့အတြက္ ကၽြန္မတို႕ ရဲ႕ လွ်ာက ေျပာင္းရခက္ပါတယ္။
  ဒါေၾကာင့္ တစ္ရပ္တေက်း သြားရပီဆိုရင္ အစားအေသာက္အဆင္မေျပတာေလးေတြ ကၽြန္မတို႕ ႀကံဳရတတ္ပါတယ္။
   ဘယ္လိုဆိုဆို ကၽြန္မတို႕ ရိုးရာ ဟင္းေပါင္းကေတာ့ ဆီမမ်ားဘူး၊ သဘာ၀ အရာသာကို ခံစားရတာမို႔ ဟင္းေပါင္းစားရတာကို ဂုဏ္ယူမိပါတယ္ေလ...............

ေလးစားလ်က္
ဇင္မာဦး (၂၂.၄.၂၀၁၆)
  

Zin Mar Oo - ဇင္မာဦး

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

No comments:

Post a Comment